انواع دیابت و راههای کنترل بیماری

دیابت یا بیماری قند که در صد بالایی از جامعه را در گیر خود نموده است  نوعی اختلال متابولیک و سوخت و سازی در بدن است که  توانایی تولید انسولین در بدن از بین می رود یا  مقاومت در برابر انسولین در بدن ایجاد می شود در نتیجه انسولین تولیدی نمی تواند عملکرد همیشگی خود را داشته باشد. در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاهش می یابد به همین دلیل میزان قند خون افزایش یافته که به آن هایپرگلیسمی گفته میشود. با افزایش قند خون در زمان طولانی  در بدن وجود داشته باشد عوارض میکروواسکولار دیابت یا تخریب رگ های بسیار ریز در بدن شروع میشود که می توانند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب و قلب را نابود کند.

دیابت یا بیماری قند (یا Diabetes Mellitus) اختلال سوخت و سازی (متابولیک) در بدن نام دارد. دردیابت بیمار توانایی تولید هورمون انسولین در بدن را ازدست میدهد یا بدن  شخص در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین در بدن توانایی انجام وظایف خود را ندارد. نقش محوری انسولین پایین آوردن  و کنترل قند خون توسط سازوکارهای گوناگون است. دیابت دو نوع اصلی تعریف میگردد. در دیابت نوع یک، تخریب سلول‌های بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین  در بدن می‌شود و در نوع دو، مقاومت پیش رونده بدن به انسولین وجود می آید که در نهایت منتج به تخریب سلول‌های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین در بدن می شود. در دیابت نوع دو مشخص است که عوامل ژنتیکی، چاقی و کم‌تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.

در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز کامل گلوکز کاستی یافته از این‌رو میزان قند خون افزایش یافته که به‌آن هایپرگلیسمی می‌گویند. وقتی این افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد، سبب تخریب رگ‌های بسیار ریز در بدن می‌شود که می‌تواند اعضای مختلف بدن همچون کلیه، چشم و اعصاب را درگیر کند. همچنین دیابت با افزایش ریسک بیماری‌های قلبی عروقی ارتباط مستقیمی دارد؛ لذا غربالگری و تشخیص  و درمان به موقع در ابتدای بیماری  در افراد با ریسک بالا می‌تواند در پیشگیری از این عوارض مؤثر باشد. تشخیص و همچنین غربالگری دیابت با انجام آزمایش قند خون امکانپذیر است

میدانیم 95 درصد مبتلایان به دیابت ،گرفتار نوع دو هستند که کنترل و درمان راهتتری دارد،خوشبختانه دیابت امروز درمان و ده هاراه کنترل دارد که به ذکر آنها میپردازیم

عوارض دیابت

علائم و نشانه های دیابت نوع 1 در بدن

گرسنگی شدید و افزایش اشتها

تشنگی شدید ، خشکی دهان و ادرار پی در پی

بی حسی یا سوزن سوزن شدن در پا

کاهش وزن غیرعادی، خستگی و بی حالی

مشکلات پوستی از قبیل خشکی پوست، عفونت های قارچی و باکتریایی که بر اساس گزارشات میزان آن در دخترها شایع تر از پسرهاست.

تاری دید

از دست دادن هوشیاری 

علایم دیابت نوع 2 چیست؟

نشانه های دیابت نوع دوم در بدن تقریبا مشابه علائم دیابت نوع اول است که اصلی ترین آنها شامل:

بی حسی یا سوزش دست و پا

تشنگی و پرنوشی

خستگی زیاد غیر قابل توجیه

پُرادراری

عفونت مکرر لثه، پوست و مثانه

تاری دید

زودرنجی و تحریک پذیری

عدم بهبودی زخم ها

نشانه های دیابت

چه کسانی در معرض دیابت نوع 2 هستند؟

عوامل  اصلی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 شامل چاقی، کلسترول بالا، فشار خون بالا و عدم تحرک بدنی کافی است.مطالعات نشان داده اند که افزایش سن رابطه مستقیم با ریسک ابتلا به دیابت دارد به همین دلیل به این نوع از بیماری دیابت بزرگسالان نیز گفته می شود. بر همین اساس افراد چاق بالای 40 سال ریسک بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع دو دارند.

بهترین مواد غذایی و خوراکی برای بیماران دیابتی

نان های سبوس دار

سیب زمینی کباب شده

آردهای سبوس دار مانند آرد گندم

غلات سبوس دار مانند برنج قهوه ای

ذرت، پف فیل یا محصولات تهیه شده از ذرت

آب معدنی، آب جو سبک، چای تلخ، قهوه سیاه یا با شیر کم چرب و بدون شکر.

سبزیجات تازه، خام یا کمی بخار پز شده، کباب یا گریل شده.

سبزیجات یخ زده، کمی بخارپز شده.

سبزیجات کنسروی کم نمک

کاهو، سبزیجات سبز، اسفناج

شیر کم چرب

ماست کم چرب

پنیر کم چرب، خامه کم چرب

میوه ساده یا کنسروی

مربای کم قند یا بدون قند

آب میوه، 100درصد طبیعی

سس مایونز کم چرب

سس سالاد کم چرب

پف فیل بدون چربی

گوشت خورشتی یا کباب شده

قسمت های کم چرب گوشت

پنیرهای کم چرب

مرغ یا بوقلمون بدون پوست

ماهی بخار پز شده یا کبابی

لوبیا، تخم مرغ و مغز میوه

دیابتی ها چه چیزهایی را نخورند؟

کنسرو میوه با شیره غلیظ

لواشک های میوه

مرباهای معمولی

آب میوه های آماده

گوشت سرخ شده

گوشت های چرب

پنیر معمولی

مرغ با پوست

ماهی سرخ شده

خوراک لوبیای چرب

شیر پر چرب، ماست، پنیر، خامه و بستنی معمولی

کنسرو شور سبزیجات

سبزیجات پخته شده با کره، پنیر یا سس فراوان

ترشی ها

ترشی کلم برگ (همانند ترشی، تنها در صورت داشتن فشار خون بالا باید محدود شود).

اسنک های سرخ شده مانند چیپس های سیب زمینی

کره، روغن نباتی هیدروژنه شده

سس مایونز معمولی

پف فیل کره ای

 آرد سفید

غلات تصفیه شده، مانند برنج سفید

نان سفید

سیب زمینی سرخ شده

نوشابه، آب جو معمولی، چای شیرین، قهوه با شکر و خامه، نوشیدنی قهوه و شکلات.

در بیماری دیابت هوشیاری و تشخیص به موقع نقش به سزایی دارد

طب سنتی چه درمانی برای دیابت دارد؟

پیاز؛ این گیاه تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش قند خون دارد. پیاز روی سوخت و ساز گلوکز در کبد تاثیر می گذارد و باعث افزایش ترشح انسولین می شود.

سیر؛ این گیاه بهترین درمان برای کاهش مستقیم قند خون، بازسازی سلول های لوزالمعده و تحرک آن برای تولید انسولین به حساب می آید.

آلوئه ورا؛ آلوئه ورا به عنوان گیاه شفابخش شناخته شده است. شیره خشک شده و ژل که از قسمت داخل برگ ها به دست می آید در کاهش میزان گلوکز خون بسیار موثر است.

برگ زیتون،برگ گیاه زیتون می‌تواند مانند گلوکز، میزان ترشح انسولین از پانکراس را در محیط برون تنی افزایش دهد و با افزایش ترشح انسولین، باعث کاهش قندخون و رسیدن آن به سطح نرمال در بیماران دیابتی شود. 

گزنه،گزنه در طب سنتی ایران به عنوان یک داروی کاهنده گلوکز خون شناخته شده است.عصاره برگ گزنه می تواند نقش حفاظتی در برابر افزایش میزان قند خون و تخریب سلول های پانکراس داشته باشد.

در انتها به یاد داشته باشید هیچ چیز به اندازه سبک زندگی درست وسلامت و حفظ تعادل در همه چیز به پیشگری از بیماری ها کمک نمی کند،رعایت رژیم غذایی و مراقب از وزن وورزش مداوم و دوری از استرس های بیهوده شاید بهترین درمان برای تمام بیماری ها باشد

برای مشاوره و یا دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 09125941303 تماس حاصل فرمایید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *